Aparat dentar Craiova: Cum știm dacă avem nevoie de aparat ortodontic?

Aparat Dentar Craiova: Cum, Când și De Ce să îți pui aparat dentar?

Aparatul dentar este în general recomandat atunci când dinții nu sunt aliniați corespunzător, sau atunci când exista o malocluzie (mușcătura incorectă).

Aparatele dentare pot fi aplicate din motive estetice sau pentru anumite anomalii dento-maxilare.

Acestea pot fi fixe (metalice sau safir-transparente), mobilizabile sau aparate funcționale.

De asemenea, mai există și aparate cimentate în cavitatea bucală care acționează asupra structurilor osoase, de exemplu disjunctorul sau aparate extraorale cu rol ortopedic, cum ar fi Masca Delaire, aparate care au indicație de utilizare numai pană la o anumită vârstă.

Mai jos prezentăm principalele trei tipuri care se folosesc atunci când decidem să punem un aparat dentar.

Aparat dentar Craiova: Tipurile de aparat ortodontic

Din varietatea de aparate existente, medicul ortodont va alege, în funcție de diagnosticul fiecărui pacient varianta de aparat cu care se pot obține rezultatele dorite.

Ortodonții sunt medici specialiști care se ocupă cu diagnosticul, planul de tratament, montarea aparatelor, îngrijirea pacienților, activarea aparatelor, demontarea lor la finalul tratamentului ortodontic și aplicarea protocolului corect de contenție.

Cele mai uzuale tipuri de aparate ortodontice sunt următoarele:

Aparat dentar fix: Cel mai utilizat tip de aparat ortodontic în dentiția permanentă

Aparatul dentar fix constă în aplicarea de brackeți metalici sau de safir pe fiecare dinte în parte și utilizarea unei mecanici care să alinieze dinții, să îi niveleze și să realizeze mișările dentare necesare pentru fiecare caz în parte.

Aparat Dentar Fix

Mișcarea dinților se realizează fără durere, pacientul resimte o presiune care se remite în câteva zile de la activarea aparatului.

Timpul de purtare variază de la pacient la pacient, dar este un tratament de lungă durată.

La finalul tratamentului, pentru a menține rezultatele obținute pacientul va purta gutiere de contenție sau retainere colate o perioadă de timp, care va fi stabilită de medicul ortodont.

Aparat dentar mobilizabil (plăcile ortodontice): Aparate dentare care se utilizează în dentiția de lapte sau mixtă

Nu sunt indicate pentru mișcări de finețe a dinților ci pentru a acționa asupra structurilor osoase pe perioada în care acestea sunt încă în dezvoltare.

Se confecționează în diferite culori pentru a fi mai atractive pentru micii pacienți, însă succesul tratamentului depinde în mare parte de cooperarea pacientului.

Aparat dentar funcțional: Aparate dentare indicate în general în cazul anomaliilor dento-maxilare

Cauzele care determină purtarea acestui tip de aparat dentar sunt de obiceiuri vicioase (sugerea degetului) sau disfuncții (respirația orală-pe gură, degluția cu limba între dinți).

Scopul lor este de a decondiționa obiceiurile vicioase și de a reeduca principalele funcții ale aparatului dento-maxilar pentru a permite o dezvoltare echilibrată a structurilor lui.

Ortodontie Craiova | LauraMED

Când să îți pui aparat dentar?

Sunt mulți factori care pot determina dacă ai nevoie sau nu de un aparat dentar.

Este recomandat ca aparatele dentare să fie folosite într-o fază cât mai incipientă momentului în care ai observat că ai o problemă de aliniere a dinților.

Tratând problema în faza ei incipientă poți evita complicațiile care pot apărea din faptul că ai stat un timp mai îndelungat cu dinții nealiniați.

Aparatele dentare se aplică atunci când pacientul nu este mulțumit de aspectul estetic al dinților

(înghesuiri, spațieri dentare) sau la indicația medicului stomatolog sau ortodont în cazul unei malocluzii (mușcătură incorectă)

În cazul unei anomalii cauzate de o creștere incorectă a struturilor osoare, este indicat ca tratamentul să fie inițiat cât mai devreme, cât încă pacientul se află în dentiția mixtă (în creștere).

Orice tratament ortodontic este mai eficient în perioada copilăriei sau adolescenței decât la vârsta adultă.

Totuși aparatele ortodontice fixe pot rezolva anumite anomalii chiar și la adulți.

Cu cât îl vei pune mai repede, cu atât va fi mai bine pentru sănătatea și aspectul tău.

Aparat dentar Craiova – Concluzii

Ortodont bun dr. Marina Purcarea | LauraMED Craiova

Aparatele dentare ortodontice uneori sunt ușor neplăcute pentru pacienți, dar ele sunt cea mai eficientă metodă de a-ți îndrepta dinții. Alte tipuri de “dispozitive” din comerț iți pot afecta foarte grav dantura.

Aparatele dentare ortodontice sunt dispozitive medicale și te vor ajuta să ai dinții și muscătura aliniate corect.

Nu vei ajunge mai târziu la alte complicații care pot proveni din alinierea greșita a dinților, care pot duce chiar la pierderea inutilă a dinților.

Pe lângă aspectul plăcut al zâmbetului tău, de care te vei bucura la final, o dantura aliniată corect te va ajuta în procesul de mestecare și îți va permite să mănânci mai ușor mâncărurile tale preferate.

Dr. Marina PURCAREA este medic doctorand specialist ortodont al clinicii de stomatologie Craiova LauraMED, și te poate îndruma corect pentru a obține o dantură perfect dreaptă și sănătoasă.

Dacă vrei un aparat dentar bun contactează-ne la 0747 421 759

Află mai multe informații despre clinica noastră pe www.lauramed.ro