Parodontoza: 5 lucruri esențiale despre parodontoză

Parodontoza este o boală foarte gravă care trebuie tratată foarte serios pentru a putea stagna evoluția ei.

Ce este parodontoza?

Parodontoza nu este o glumă. Este o infecție a țesturilor moi care îți țin dinții la locul lor, a gingiei și a țesuturilor din jurul dinților. Parodontoza nu are în prezent tratament curativ ci doar ameliorativ. Bacteriile care cauzează boala parodontotică pot intra în sânge prin intermediul gingiilor afectate, cauzând infecții în alte părți ale organismului și pot conduce la probleme de inimă, osteoporoză, infarct, afecțiuni ale ficatului, afecțiuni serioase ale diabeticilor și multe altele.

Cauzele parodontozei

Parodontoza este cauzată de bacteriile care trăiesc în gura ta. Un factor determinat este și cel genetic, întrucât parodontoza poate fi moștenită. Aceste bacterii – care se mai cheama și placă bacteriană – pot produce toxine care să îți inflameze gingiile. Este normal să ai bacterii care trăiesc în gura ta, dar uneori acestea se multiplică în exces și pot crea placa bacteriană care favorizează apariția parodontozei.

Semnele și simptomele parodontozei

Cele mai întâlnite semne și simptome ale apariției parodontozei sunt:

  • Sângerarea gingiilor
  • Mirosul cronic neplăcut al respirației
  • Pierderea osului din jurul radăcinii dinților
  • Dureri cronice ale gurii
  • Infamații în gură care nu se vindecă
  • Dinți care se mișcă
  • Dantura se deteriorează mai repede decât e normal

Cum previi parodontoza?

Cel mai important lucru pe care îl poți face împotriva parodontozei este să te protejezi preventiv și să nu apară. Acest lucru este deosebit de important dacă știi că unul dintre părinții tăi a suferit sau suferă de parodontoză, întrucât un factor care favorizează apariția parodontozei este cel genetic.

Ceea ce trebuie să faci pentru prevenție este să te speli pe dinți de 2 ori pe zi și să folosești ață interdentară o dată pe săptămână.

Ce să faci dacă ai deja simptome de parodontoză?

Dacă deja ai simptomele menționate anterior, se poate să suferi de parodontoză. Mergi imediat la un medic specialist.

Primul lucru pe care acesta îl va face va fi o curățare profesională a danturii tale. Acest tip de curățare se realizează numai în cabinetul stomatologic.

Lăsată netratată, parodontoza îți poate cauza alte complicații și cu singuranță vei pierde, uneori chiar foarte repede, toți dinții pe care îi ai.

Parodontoza nu afectează numai dinții, ci și structura osoasă în care aceștia sunt prinși în mod natural, cauzând distrugerea ei și complicații ulterioare pentru momentul când vrei să îți pui implanturi.

Redu riscul de a te îmbolnăvi de parodontoză și îmbunătățește-ți igiena orală mergând periodic la medicul stomatolog pentru o igienizare profesională.

Sună-ne pentru o consultație și o igienizare corespunzătoare a gurii tale.

Dacă ai simptome, nu aștepta! Prezintă-te la un medic dentist sau specialist parodontolog.

Dr. Laura-Alina SĂFTOIU este administratorul clinicii LauraMED, medic stomatolog din Craiova, cu competențe în Implantologie Orală, Master în “Restaurări protetice cu sprijin implantar” și medic rezident Parodontologie, cu experiență în Implantologie dentară, Microchirurgie, Endodonţie, Odontoterapie, Protetică fixă şi mobilă, Chirurgie parodontală şi Profilaxie.

Programări:  0747 421 759

Facebook: https://www.facebook.com/lauramedstom