Extracția dentară: 7 lucruri pe care să le știi
Extracția dentară este o procedură uzuală care este folosită de medicii stomatologi pentru a înlătura dinți care cauzează probleme pacientului
Pentru a extrage un dinte, medicul stomatolog va folosi prima dată o injecție cu anestezie pentru a amorți zona, iar apoi va folosi un instrument stomatologic numit elevator pentru a extrage dintele.
Odată elevat (rădăcina a fost secționată), dintele va fi înlăturat cu un clește, cu un extractor, sau chiar cu elevatorul.
1. De ce este necesară extracția dinților?
Extracția unui dinte trebuie să fie făcută cu un motiv întemeiat. Un medic dentist trebuie să recomande pacientului, atunci când este posibil, acele soluții care să îi salveze pacientului dintele lui natural.
Dentiștii înlătură dinți care prezintă un pericol pentru pacienți sau care pot cauza pierderea altor dinți. Extracția dinților este cea mai uzuală și întâlnită procedură stomatologică, ea fiind de fapt o procedură chirurgicală.
Înlăturarea unui dinte se poate face și ca tratament de urgență atunci când pacientul este în stare acuta pentru remedierea definitivă a durerilor, dar este recomandat ca extracția să se facă atunci când pacientul nu este in stare acuta. De aceea, uneori, înaintea unei extracții medicul stomatolog îți va prescrie un tratament de câteva zile și abia apoi te va chema pentru extracție.
Riscul asociat cu o extracție în stare acuta este ca anestezia să nu funcționeze corespunzător, sau chiar deloc. Extracțiile de dinți mai sunt folosite atunci când dinții se mișcă și exista riscul ca aceștia să se rupă.
2. La ce să te aștepți când ajungi pentru o extracție dentară?
Primul lucru pe care îl va face medicul stomatolog este să te consulte. Medicul îți va pune întrebări despre starea ta generală de sănătate, istoricul tău de sănătate, medicamentele pe care le iei precum și istoricul tău specific stomatologic.
Va trebui să îi explici cât mai clar simptomele pe care le ai iar dentistul tău te va întreba dacă ai dureri și să descrii modul în care le simți.
În cele din urmă va trebui să faci o radiografie a dintelui afectat astfel încât diagnosticul că dintele trebuie extras să poată fi confirmat corect radiologic și pentru ca medicul să se asigure că dintele nu este cumva rupt în structura lui internă. Este foarte important ca aceste pregătiri să aibă loc înainte de începerea procedurii de extracție.
3. Cât timp durează o extracție a unui dinte?
Extracțiile dentare pot dura câteva ore. Sunt foarte mulți factori care afectează timpul de extracție. Dacă dintele se mișcă va dura mai puțin. La fel și dacă starea generală a rădăcinii este cât de cât bună, extracția va dura mai puțin decât în cazul unui dinte care are o infecție serioasă.
Din punct de vedere medical nu se recomandă să se facă mai multe extracții în aceeași zi, decât în cazuri în care medicul stomatolog îți spune că acest lucru este posibil și nu prezintă riscuri suplimentare.
4. Ce să faci când ajungi acasă după extracția dentară?
Trebuie să te aștepți după o extracție să ai un disconfort major după procedură. În primele zile după extracție pot să apară umflături ale zonei afectate.
Disconfortul se datorează coagulării sângelui în zona din care dintele a fost extras. Pentru cele mai bune rezultate post-extracție urmează întocmai recomandările medicului stomatolog, recomandări pe care ți le va da înainte să pleci.
5. Cum să îți îngrijești gura după o extracție dentară?
În primele zile trebuie urmărit să nu ai sângerări serioase sau orice alte semne care pot indica o infecție în zona din care dintele a fost extras. Trebuie să te speli zilnic pe dinți și să păstrezi o igienă bună pentru a preveni bacteriile să se acumuleze în gură.
Dacă observi sângerări sau umflături contactează medicul tău stomatolog imediat.
6. Cum te pot ajuta implanturile dentare să îți recuperezi dinții pe care i-ai pierdut?
Implanturile dentare sunt cel mai bun mod prin care să-ți readuci zâmbetul la o formă frumoasă. Cu ajutorul implanturilor dentare îți poti înlocui dinții lipsă cu lucrări dentare care vor avea aspectul și funcționalitatea aproape ca a dinților tăi naturali.
Pe lângă aspectul estetic, implanturile dentare te vor ajuta și să mânânci mai ușor și să mesteci mâncarea cu ușurință. Implanturile dentare sunt de mare folos și din punct de vedere psihologic întrucât te ajută să zâmbești fără să îți faci probleme că ai putea avea un aspect neplăcut.
7. De ce este important să înlocuiești dinții care îți lipsesc cu implanturi dentare?
Dacă ai dinți lipsă, acest lucru te va afecta în viața de zi cu zi, că vrei sau că nu vrei.
De exemplu s-ar putea să nu poți mânca unele mâncăruri sau să nu zâmbești în poze pentru că îți faci probleme cu privire la aspectul tău. Dinții lipsă îți pot face zâmbetul să pară mic și neatrăgător.
Pe lângă aspectele de estetică, dinții lipsă îți afectează sănătatea celorlați dinți din gură, întrucât dinții rămași vor migra, deplasându-se și căutându-și o nouă poziție în care să fie cât mai relaxați, încercând să acopere spațiul rămas liber. Astfel, o singură extracție poate modifica structura și aspectul întregii guri.
Este foarte important să înlocuiești dinții lipsă cu implanturi dentare de bună calitate într-un timp util, astfel încât structura gurii să nu fie afectată nici ca aspect, nici ca funcții care țin de sănătatea ta.
Extracția dentară – Concluzii
Extracția dentară este o procedură des întâlnită, procedura făcând parte din chirugia dentară.
După ce ai pierdut un dinte, contactează dentistul tău pentru a afla cum poți recăpăta dintele lipsă cu ajutorul unui implant dentar calitativ și potrivit pentru tine.
Pentru a afla de ce este important să folosești implanturi dentare de calitate citește articolul nostru despre implanturi dentare.
Dr. Georgeta POPESCU este medic chirurg rezident și stomatolog al clinicii de stomatologie Craiova LauraMED, și te poate îndruma corect în procesul de extracții dentare și implantologie dentară ulterioară extracției dentare.